Friday, September 14, 2012

Kuidas ma endale šveitslannast sõbra sain?

IFYE programmi kaudu viibib Järvamaal Šveitsi tüdruku, Andrea. Tema külalispereks on Eve perekond. Siiski õnnestus mul näpata kuldaväärt külaline ja suurepärane vestluspartner paariks päevaks ka enda juurde:) Mida me siis koos tegime? 

Kolmapäeval, 12. september:

Olen KENKis tööl. Lahkun töölt pärastlõunast, et võtta peale Andrea. Selgub, et oleme teineteist natuke vääriti mõistnud - mina ootan teda Eve maja juures, tema mind KENKis. Mõne aja möödudes saavad päkapikk ja maja siiski õnnelikult kokku. Alustame autosõitu minu koju - a house in the middle of nowhere, nagu Andrea seda paika nimetab, asub tegelikult Kareda vallas Õle külas. Kojusõidul teeme peatuse Esnas. Noor perekond peab seal kitsefarmi ja toodab ÖKO-märgiga kitsejuustu Eesti tipprestoranidele ja suurematele kaubanduskeskustele. Andreale seal meeldib:) Silm särab. Küsib palju asjalikke küsimusi. Pealegi räägib taluperenaine, kes omab muideks doktorikraadi keemias, niivõrd ladusat inglise keelt, et lust on kuulata. Andrea on üles kasvanud farmis, seetõttu on loomakasvatuse teema talle tuttav, no ja juustu-teemal oskab ilmselt iga šveitslane häbenemata sõna võtta. Ostame juustu kaasa, et õhtul mekkida.

Jõuame minu poole. Sajab seenevihma. Meie koju viib kruusatee, mis on porine ja auke täis nagu šveitsi juust. Küsin, kas Šveitsis ka selliseid teid on? Saan vastuse - inimeste ja sõiduautode jaoks mitte, traktorite tarvis jah, nn põllumajandusteed:) Andreaga on kerge suhelda, ta on väga avatud olekuga ja siiras. Eesti juustu nimetab ta näiteks cheese product. Esna kitsejuust talle siiski maitseb:)

Andrea räägib, et tema reisivarustuses on olemas 2 kg kaaluvad tööriided, mida ta pole saanud kahjuks kordagi kasutada, sest enamikes peredes on teda liigagi hoitud ja poputatud nagu külalist. Ta ütleb, et kuidagi raske on diivanil istuda ja oodata kohvi serveerimist, ning lisab, et tegelikult oskab tema ka nõudepesumasinat käsitleda:)

Õhtusöögi ajal on minu inglise keel purssiv abikaasa elevil ja rõõmus, et saab praktiseerida oma võõrkeelt. Hiljem kinnitab ta korduvalt ja särasilmselt, et Andreaga suhtlemine andis talle tohutu motivatsioonisüsti oma inglise keele arendamiseks.

Kõhud täis, otsustame minna jalutama. Väga kaugele me ei jõua. Maandume meie saunamajas, mis on ühtlasi ka Mati kodukontor ja bändiruum. Mati tarib ülemiselt korruselt alla akordioni. Andrea on õppinud õpetajaks ja tema põhiained on matemaatika ja muusika. Ta mängib paljusid instrumente - kitarri, klaverit, natuke isegi trummi, kuid oma põhiinstrumendika peab ta akordionit. Meie saunamajake täitub šveitsi rahvamuusikaga, Andrea demonstreerib isegi joodeldamist. Lahe! Minu pisikesed piigad keerutavad tantsu ja plaksutavad. Elus on ilusaid hetki:)

Kadri

No comments:

Post a Comment