Monday, May 18, 2015

Aravete Noortekeskuse+4H koolivaheaja laager KATSU OLLA oli õpetlik, lõbus ja osalejaterohke






Katsu olla mõistlik, heatahtlik, sõbralik, usaldusväärne, kasulik, aktiivne, rahulik, julge, abivalmis, aktiivne ja tantsulõvi … Just sellised nõuanded 19.-20. märtsil 2015 toimunud Aravete Noortekeskuse ja 4H klubi koostöös läbiviidud koolivaheajalaagrist noored kaasa saidki.
Laagri eesmärgiks peale noorte vaheaja sisustamise oli pöörata eelkõige tähelepanu kiusamisele, käitumisele ja meeskonnatööle. Lepiti kokku reeglid. Kasutati kaardisüsteemi (roheline- kiitus, kollane- hoiatus, punane- koju minek), telefone kasutati vaid lubatud pauside ajal (kasutusel oli telefonikast), murede jagamiseks kasutati murepostkasti.
Laagri esimene päev oli pühendatud õpitubadele. Koolitaja Lembit Rosina seletas lahti kiusamise olemuse ning arutles koos noortega, kes on kiusaja, miks kiusatakse ja kuidas kiusajat ära tunda ning temaga käituda.  
Viljandi Kultuuriakadeemia noor tudeng Helen Siska juhendamisel pidid noored grupitööna  analüüsima meeskonna plusse ja miinuseid. Lisaks mängiti lõbusaid mänge. Noortele sai selgeks, et heas meeskonnas tehakse koostööd, kuulatakse üksteist, ollakse sõbralikud ja ausad.
Laagri õhtuprogrammi organiseerisid ja viisid läbi noored ise. Toimusid erinevad tantsu- ja seltskonnamängud, vaadati kiusamiseteemalist õppefilmi ja ei puudunud ka öökino. Avatud oli käsitöötuba, kus noortejuhendaja Merle kuivviltimist õpetas.
Iga tegevuse lõpus pandi koos juhendajaga „Katsu olla…“ plakatitele kirja soovitused, mis on eelduseks heale käitumisele ja kiusamise ära hoidmisele.
Teisel päeval toimus maailmakohvik, kus kõik viis gruppi arutasid teemadel: usaldusisik, aken tulevikku, unistuste noortekeskus, kogemuste kohver ja vaba teemana „kujuta ette“. Selgus, et noored ootavad tulevikus noortekeskuselt järgmist: suuremaid, valgemaid, mugavaid ruume, rohkem noori, arvuteid ja suuri TV-sid, pildistamist, käsitööd, mängu-, laste- ja müramistuba, poksinurka, rohkem laagreid, üritusi ja väljasõite, kööginurka, kohvikut, lemmiklooma nurka, võimalust tantsimiseks jpm. Iga laagrilise kogemuste kohvrisse sai eluteele kaasa pakitud palju uusi teadmisi ja oskusi, mida selles laagris õpiti.     
Kokkuvõttes õnnestus laager suurepäraselt. Osales rekord arv noori – 39.
Tänusõnad laagrimeeskonnale: ideeautorile, 4H klubi president Artur Vyurttsile, noortejuht Merle Samasonile, koolitaja Lembit Rosinale, tudeng Helen Siskale, vabatahtlikule Katre Matsalule ning noortele korraldajatele Kristiina Serjoginile, Moonika, Maia ja Raivo Ülperile, Janar Aitsarele, Merily Lasenile, Maleena Augjärvele, Valeria Vyurttsile ja Taavi Naaritsale.
Maitsva õhtusöögi eest tänusõnad Kirsimari söögitoale ja ruumide kasutamise eest Aravete kultuurimajale. Täname toetajaid: Ambla Vallavalitsus, Kuma AS, Cramo AS, Gurud OÜ, perearst Enn Sults, Leana Nurken, perekond Kerem, NÜ Eesti 4H, EMP „Riskilaste- ja noorte programm“.

No comments:

Post a Comment